Wina Naturalne
Wprowadzenie do win organicznych oraz biodynamicznych, wytwarzanych metodami naturalnymi
Cena: 93,33 zł netto
Opis
„Wina naturalne” są subiektywnym spojrzeniem na to, co stanowi o wielkości danego wina – albowiem dla Autorki tylko wina naturalne potrafią być naprawdę wielkie.
Wino to coś, co spożywamy. I podobnie jak inne rodzaje produktów konsumpcyjnych może być ono mniej lub bardziej „zdrowe”, mniej lub bardziej „naciągane” i mniej lub bardziej „pyszne”. Pod wieloma względami ta książka może odnosić się do innych rzeczy, które codziennie pojawiają się na naszym stole: chleba, mleka czy piwa, które również mają za sobą supermarketowy etap, a dziś przechodzą odrodzenie w blasku sił natury. Problem w tym, że wino często znajduje się poza zasięgiem naszego „eko-radaru”. Niemniej, jeśli zrozumiecie w jaki sposób zapewnić swemu organizmowi dobre odżywienie, wychodząc jednocześnie poza samo zaspokojenie głodu, i to, że energia, poświęcenie oraz intencje winnych „naturalistów” mają spore znaczenie, przekonacie się jak wyjątkowe potrafi być wino naturalne.
Od tego momentu nigdy nie będziecie wracali do tego, co było kiedyś.
To uaktualnione, trzecie już wydanie książki zawiera nowe rekomendacje i noty degustacyjne win musujących i pomarańczowych, jak również zupełnie nowy rozdział poświęcony innym napojom fermentowanym.
Opis:
Żyjemy w społeczeństwie, w którym trendy jest nosić proste kalosze, a codzienna pogawędka u rzeźnika obraca się wokół optymalnego czasu sezonowania mięsa. Mikrobrowary i hipsterskie kawiarnie coraz mocniej zakorzeniają się w naszym lokalnym krajobrazie – ale pomimo całej tej, jakże modnej „agro-eko-otoczki”, wciąż, i to bez najmniejszej refleksji, domowe kiełbaski z hodowanych na wolnym wybiegu świnek zapijamy winem stanowiącym odpowiednik przemysłowo tuczonego kurczaka.
Opracowując materiały do książki, Autorka przekonała się, że na temat win naturalnych dostępnych jest bardzo niewiele publikacji – również dlatego, że większość „tradycyjnego” winiarskiego biznesu uważa wina naturalne za niezbyt atrakcyjne od strony ekonomicznej. W efekcie, książka oparta jest na bezpośrednich doświadczeniach: rozmowach, wywiadach i – rzecz jasna – niezliczonych degustacjach.
O autorce:
Isabelle Legeron MW, uznana przez "The New York Times" za czołową postać naturalnego wuniarstwa, wyjaśnia dlaczego najlepsze i najbardziej autentyczne wina to te, które wytwarzane są metodami naturalnymi.
O książce:
World of Fine Wine - "Wciągający i przystępny przewodnik po świecie win naturalnych... być może najważniejsza książka na temat wina, jaką kiedykolwiek napisano."
Bon Appétit - "Isabelle Legeron jest czołową postacią naturalistycznej rewolucji w świecie wina."
Decanter - "Bezcenne wprowadzenie w temat..."
Przejdź do strony WWW publikacji
Spis treści
- Współczesne rolnictwo i winiarstwo
- Czym jest wino naturalne?
- Naturalna uprawa, uprawa bez nawadniania
- Zrozumieć terroir
- Żyjące wino, siarczyny w winie
- Przetwórstwo i domieszki, fermentacja
- Wady wina i jego stabilność
- Czy wina naturalne są dla nas zdrowsze?
- Degustowanie i kupowanie win naturalnych
- wina musujące
- wina białe
- wina pomarańczowe
- wina różowe
- wina czerwone
- wina niewytrawne (off-dry) i słodkie
- inne napoje fermentowane
- Polecani producenci, słowniczek
Informacje techniczne
ISBN: 978-83-953919-3-4
Format: 19,5 x 24 cm
Objętość: 224 strony w pełnym kolorze
Autorzy
jest niestrudzoną rzeczniczką naturalnego winiarstwa. Stworzyła niezwykle popularny festiwal RAW WINE, promujący wina naturalne, niskointerwencyjne, organiczne i biodynamiczne, odbywający się każdego roku w Londynie, Berlinie, Nowym Jorku, Los Angeles i Montrealu. Była pierwszą Francuzką, która zdobyła tytuł Master of Wine. Jako doradca czołowych restauracji i hoteli na całym świecie przez wiele lat odpowiadała za oferowane przez nie wina. Prowadziła także własny program na Travel Channel. Więcej na temat Isabelle i jej dokonań zawodowych można znaleźć na stronie www.isabellelegeron.com. Obecnie mieszka w Londynie.
Cena: 93,33 zł netto